Hvad er akupunktur?

I videoen fortæller jeg, Inès Dessouki, kort om, hvad akupunktur er. 

Hvad er akupunktur?

Akupunktur er en mange tusind år gammel, holistisk behandlingsform, som stammer fra Asien. Man har fundet dokumenter om akupunktur, som er mere end 5000 år gamle.

Filosofien bag akupunktur er, at man ved hjælp af nåle påvirker udvalgte punkter på kroppen for at genoprette en eventuel ubalance i kroppens energi.

Hensigten er, at akupunkturbehandlingen skal øge gennemstrømning af blodet, dæmpe eventuelle smerter, virke afslappende på dine muskler og dæmpe mulig irritation i vævet samt stimulere til heling. Undersøgelser har desuden vist, at behandlingen med akupunktur virker ved, at stikket med de ultratynde nåle frigiver såkaldte neurotransmittere i centralnervesystemet. 

Læs mere om, hvad akupunktur kan behandle

Hvad er kroppens energi?

Iflg. gammel kinesisk lærdom flyder der energilinjer igennem kroppen. Man kalder energien for Qi og linjerne for meridianer. Energien i disse strømme bliver dannet af de to komplementære tilstande – yin og yang.

Yin og yang-symbolet

Hvad er meridianer?

Der flyder forskellige meridianer igennem kroppen. De relaterer sig til et organ eller en følelse og kan afsløre, hvordan vi har det indeni. Meridianerne løber på arm, ben og krop og løber altid i par. Yin-meridianerne løber altid opad og yang-meridianerne løber ned.

Kroppens energi – Qi – kan komme i ubalance

Sker der ubalancer eller blokeringer af energien i meridianerne, kan der opstå smerter, uro eller sygdom i kroppen. Akupunktur kan genoprette denne ubalance.

Hvordan arbejder akupunktøren?

Akupunktøren ser på din krop som et holistisk system – herigennem finder akupunktøren ud af, hvor på kroppens meridianer ubalancen er opstået. Ved at påvirke de udvalgte punkter på og langs med meridianerne med akupunktur, er det muligt at genoprette balancen, så energien igen kan flyde frit i kroppen.

Her i klinikken bruger jeg små, meget tynde, sterile engangsnåle til akupunkturbehandlingen.

Læs mere om, hvordan behandlingen finder sted her hos Dessouki Akupunktur.

Gør akupunktur ondt?

Akupunktur gør som sådan ikke ondt. Du vil dog mærke et lille prik, når jeg sætter nålen ind.

Akupunktur klinik Valby, Frederiksberg, København, ejer fremviser nålen
Så nemt sættes nålen i.

Hvor god er effekten af akupunktur?

Akupunktur giver kroppen et skub til at hjælpe sig selv. Ikke kun symptomerne, men også årsagen til problemet. Akupunktur giver effektiv og omgående smertelindring. De fleste bliver hjulpet ved enten at blive symptom- eller smertefri. Jeg oplever også, at patienter, der tager medicin, får nedsat deres dosis eller bliver helt medicinfri efter behandling med akupunktur. Ændring i dit eventuelle medicinforbrug skal dog altid ske i samarbejde med din læge.

Det er altid individuelt, hvor godt din krop tager imod akupunktur,  dvs. hvor god effekt akupunkturen har. Vi er forskellige som mennesker. Vi tager derfor også forskelligt imod behandling. Nogle har brug for få behandlinger, mens andre har brug for flere.

Områder, som kan have indvirkning på, hvor godt din krop tager imod akupunktur er bl.a. din kost, sovevaner, motion og din mentale sundhed. Jo bedre din krop har det som helhed – fysisk og mentalt, des bedre tager den imod akupunkturen. Akupunktur skal altså ses som en del af ét hele – og har dermed en holistisk tilgang på din sundhed.

Har akupunktur bivirkninger?

Akupunktur har ingen bivirkninger. Dog kan du, første gang du får akupunktur, være lidt ekstra træt efter første behandling. Derfor foreslår jeg også altid, at du lige sidder et kvarters tid, før du løber ud af døren igen.

Forskning i akupunktur

Der bliver forsket i akupunktur, og du kan læse mere om den nyeste forskning i akupunktur på Brancheforeningen for Praktiserende Akupunktørers hjemmeside.

 

Vidste du, at akupunktur også kan hjælpe ved følgende: